Jobcoaching

Wat doet een jobcoach?

Een jobcoach helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het vinden, uitvoeren en behouden van een baan.

Een jobcoach helpt ook een werkgever bij het begeleiden en succesvol integreren van een medewerker met een arbeidsbeperking. Dit kan zijn door het anders indelen van werkzaamheden binnen het bedrijf en/of een stukje begeleiding van de directe collega’s of leidinggevende.

Wat houdt jobcoaching in?

Jobcoaching is een instrument dat ingezet wordt om mensen te helpen die, om welke reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren met het zoeken van, starten- en werken in een passende baan.
De jobcoach is een erkende deskundige die de werknemer helpt om zijn werkzaamheden goed uit te voeren.

De begeleiding op de werkplek staat centraal. De jobcoach ondersteunt zowel de werknemer die begeleiding nodig heeft als ook de werkgever en de collega’s. Jobcoaching noemen we ook wel ‘persoonlijke ondersteuning’. Meestal wordt begeleiding door een externe jobcoach ingekocht bij een erkende jobcoachorganisatie.

Het alternatief is een interne jobcoach die de werkgever zelf regelt. Deze jobcoachvoorziening wordt door het UWV, Participatiebedrijven of de gemeente toegekend.

Voor welke doelgroep kan jobcoaching ingezet worden?

Zowel voor werknemers als werkgevers kan jobcoaching veel voordelen hebben. Financiering voor het inschakelen van een jobcoach voor medewerkers met een structurele arbeidsbeperking vraag je aan bij het UWV of de gemeente.

Jobcoaching is bedoeld voor iedereen die vanwege een arbeidsbeperking moeite heeft om in een nieuwe baan aan de slag te gaan.
Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers voor wie loonkostensubsidie mogelijk is, omdat zij niet het minimumloon kunnen verdienen bij voltijds arbeid.
Deze werknemers kunnen op basis van de Participatiewet aanspraak maken op een jobcoach.

  • Mensen met een verstandelijke beperking.
  • Leerlingen PRO school en VSO
  • Mensen met niet Aangeboren-Hersenletsel (NAH)
  • Mensen met autisme.
  • Mensen die terugkeren na een periode van ziekte
  • Mensen met een Wajong-uitkering.